TENTOONSTELLING ‘ 50 JAAR TURKEN IN NEDERLAND’

  • 10-12-2014

Van 15 december tot 7 februari is in centrum voor de kunsten de Aleph de fototentoonstelling ‘ 50 Jaar Turken in Nederland’ te zien.

Op 19 augustus 1964 sloten Nederland en Turkije een verdrag om het arbeidstekort in Nederland op te lossen. De Turkse gastarbeiders zouden in eerste instantie tijdelijk in Nederland verblijven, maar het liep anders. De Turken die voor werk naar Nederland kwamen, hebben zich er uiteindelijk gevestigd. In 2014 is het vijftig jaar geleden dat de eerste Turkse gastarbeiders in Nederland arriveerden.

De vijftig portretten op deze tentoonstelling geven een beeld van arbeiders die elk op hun eigen manier een bijdrage leverden aan de Nederlandse samenleving. Met de foto’s zijn associaties gemaakt van de jaren zestig en zeventig met het jaar 2014. De tentoonstelling hoort bij de viering van ‘50 jaar Turkse arbeiders in Nederland’.

Bij deze bijzondere tentoonstelling is het boek ’50 jaar, 50 verhalen’ door Şahin Yıldırım verschenen. Dit boek bevat vijftig persoonlijke verhalen van Turkse gastarbeiders en hun vrouwen, van Nederlandse werkgevers en vrijwilligers die met ze te maken kregen tijdens hun begintijd in Nederland. Dit is het eerste boek waarin de persoonlijke ervaringen van de eerste generatie Turken over hun komst naar Nederland centraal staan. Alle facetten van hun dagelijks leven komen aan bod: het werk, het pensionleven, de buurt, de taalproblemen, de gezinshereniging, de relatie met de Nederlanders, maar ook hun cultuur, politiek en niet te vergeten hun religie. Vijftig persoonlijke verhalen uit de eerste hand, verlevendigd met foto’s uit privé-albums, werpen een bijzonder licht op deze periode uit de Nederlandse geschiedenis.

De tentoonstelling is tot stand gekomen op initiatief van en in samenwerking met Stichting Destek, Atlas Cultureel Centrum en Turks Museum in Den Haag.

‘ 50 Jaar Turken in Nederland ’is van 15 december tot 7 februari te zien in centrum voor de kunsten de Aleph, Grotestraat 65 in Drunen.
Maandag t/m vrijdag van 10.00 –17.00 en van 19.00 – 22.00 uur. Tijdens de kerstvakantie van 20 december - 5 januari is de Aleph gesloten.


sitebreedTurk.jpg


Schrijf je in voor de aleph nieuwsbrief


Behalve via het nieuws op deze website kunnen wij u ook per email informeren over de laatste ontwikkelingen.

Naam:
 Email :