19 JANUARI: START LEZINGENCYCLUS

  • 16-12-2016

20151013Popgeschiedenis-edg.gif

                                                                                                                                                                  The Edge, Bert van de Kamp en Bono

n januari 2015 start de Aleph een leergang 'Geschiedenis van de popmuziek'. De hoofddocent van deze leergang is Bert van de Kamp, ook wel de 'popprofessor van Nederland' genoemd. Bert van de Kamp heeft zijn sporen verdiend in de popmuziekgeschiedschrijving als redacteur bij OOR, als docent Popgeschiedenis bij academies en als auteur van diverse boeken over popmuziek.
InhoudIn de serie lezingen van deze leergang krijgen deelnemers een overzicht van de achtergronden en de historische ontwikkelingen in de popmuziek. Er is ruim aandacht voor belangrijke stijlen en stromingen, alsmede voor het beluisteren van karakteristieke opnamen vanaf 1900 tot het jaar 2000.In veertien colleges, met op 8 januari het eerste college en op 16 april het veertiende, van anderhalf uur worden de deelnemers ingewijd in de bijzonderheden van de diverse muziekstromingen in de pop. Voor liefhebbers van popmuziek een weldadige en gestructureerde aanvulling op hun kennis van popmuziek van de afgelopen eeuw.  In twee à drie bijeenkomsten wordt het college afgesloten met een muzikale voordracht van een docent van de muziekschool van de Aleph. OnderwerpenDeelnemers aan deze cursus ontvangen een bondige reader, met daarin aandacht voor zaken als de voorgeschiedenis van de popmuziek, met rebel songs, cowboy songs, minstrelsy en jazz. De Wortels van de Rock & Roll: negro spirituals, blues, Folk en Country, De Jaren Vijftig & Rock & Roll, De Vroege Jaren Zestig. De Nieuwe Popmuziek, De Songschrijvers, De Producers, Motown + Soul, Surf-music, Mersey Beat, London Beat,  Nederbeat, De Late Jaren Zestig, Folkrock en Underground, Underground/Acid Rock,  De Jaren Zeventig: Van Classic Rock tot Punk. Country-rock: Singer-songwriters, Hard-rock, Prog-rock, Jazzrock/Fusion, Funkrock/P-Funk, Punkrock, Reggae en ska, Disco, De Jaren Tachtig: New Wave, Wereldmuziek, Hip-Hop, House. De Jaren Negentig: Grunge, Cross-over, Britpop, Dance. 
Inhoud
In de serie lezingen van deze leergang krijgen deelnemers een overzicht van de achtergronden en de historische ontwikkelingen in de popmuziek. Er is ruim aandacht voor belangrijke stijlen en stromingen, alsmede voor het beluisteren van karakteristieke opnamen vanaf 1900 tot het jaar 2000.
In veertien colleges, met op 8 januari het eerste college en op 16 april het veertiende, van anderhalf uur worden de deelnemers ingewijd in de bijzonderheden van de diverse muziekstromingen in de pop. Voor liefhebbers van popmuziek een weldadige en gestructureerde aanvulling op hun kennis van popmuziek van de afgelopen eeuw.  In twee à drie bijeenkomsten wordt het college afgesloten met een muzikale voordracht van een docent van de muziekschool van de Aleph. 
Onderwerpen
Deelnemers aan deze cursus ontvangen een bondige reader, met daarin aandacht voor zaken als de voorgeschiedenis van de popmuziek, met rebel songs, cowboy songs, minstrelsy en jazz. De Wortels van de Rock & Roll: negro spirituals, blues, Folk en Country, De Jaren Vijftig & Rock & Roll, De Vroege Jaren Zestig. De Nieuwe Popmuziek, De Songschrijvers, De Producers, Motown + Soul, Surf-music, Mersey Beat, London Beat,  Nederbeat, De Late Jaren Zestig, Folkrock en Underground, Underground/Acid Rock,  De Jaren Zeventig: Van Classic Rock tot Punk. Country-rock: Singer-songwriters, Hard-rock, Prog-rock, Jazzrock/Fusion, Funkrock/P-Funk, Punkrock, Reggae en ska, Disco, De Jaren Tachtig: New Wave, Wereldmuziek, Hip-Hop, House. De Jaren Negentig: Grunge, Cross-over, Britpop, Dance. 
Inschrijven
De kosten van deelname aan deze leergang bedragen € 99, - dat is inclusief reader. De cursus start op donderdag 8 januari en eindigt op 16 april. Alle colleges zijn van 19:00 tot 20:30 uur in de Aleph, Grotestraat 65, in Drunen. De leergang gaat van start als er zich twaalf deelnemers of meer hebben aangemeld voor 6 januari 2015. 

Kampvuur; de B-kant van de pophistorie

Op donderdag 19 januari 2017 start de Aleph een lezingencyclus: 'Kampvuur; de B van de pophistorie'. De hoofddocent van deze leergang is Bert van de Kamp, ook wel de 'popprofessor van Nederland' genoemd. Bert van de Kamp heeft zijn sporen verdiend in de popmuziekgeschiedschrijving als redacteur bij OOR, als docent Popgeschiedenis bij academies en als auteur van diverse boeken over popmuziek. In tien lessen neemt Bert van de Kamp liefhebbers van de popmuziek mee in het verleden. Hij lardeert zijn 'lesstof' met anekdotes, films en muziek. Op donderdag 19 januari de eerste les. Deze lezingencyclus is een vervolg op de cyclus : "De geschiedenis van de popmuziek" maar is los van deze cyclus te volgen.

Behorende bij deze lezingencyclus heeft Bert een cursusboek geschreven. Dit boek is los verkrijgbaar voor 19,95; voor volgers van deze lezingencyclus is dit boek bij de prijs inbegrepen.

afbeeldingB-kant-site.jpg

 De inhoud van de cyclus:

1.       Rockabilly: The Everly Brothers, Roy Orbison, Johnny Cash
2.    Psychedelische Rock: Arthur Lee & Love, Syd Barrett (Pink Floyd), Moby Grape, Captain Beefheart, Dead Moon.
3.    Singer-songwriters (1): Leonard Cohen, Kate Bush, Nick Cave,
4.    Americana: The Band, J.J. Cale, Green On Red, Giant Sand, Rainer, 16 Horsepower, Johnny Dowd en The Baptist Generals.
5.    Prog-rock: Van Der Graaf Generator.
6.    Singer-songwriters (2): Tim Buckley, Nick Drake, Townes Van Zandt, Jeff Buckley.

20141117 bert website Aleph.jpg  Bert van de Kamp

Bert van de Kamp (Rotterdam, 8 maart 1947)
Bert van de Kamp is een Nederlandse journalist, bekend geworden door zijn interviews met popsterren in Muziekkrant OOR. In het najaar van 1972 won Van de Kamp de prijsvraag: Wordt Popjournalist en Vlieg naar Londen!, wat resulteerde in zijn eerste verhaal: een interview met John Entwistle van The Who. Van 1973 tot 1977 werkte hij als redacteur voor Muziekkrant OOR. Hij schreef over een breed muziekgebied; van hardrock tot singer-songwriters. Over grote namen (Bob Dylan, Lou Reed, David Bowie, U2, e.a.) en kleine (Van der Graaf Generator, Dead Moon, Townes Van Zandt e.a.). Van 1977 tot 1980 was hij correspondent in Londen voor Muziekkrant OOR en het radio- en televisieblad Studio van de KRO. Van 1980 tot 2002 was hij wederom redacteur voor Muziekkrant OOR, waarvan de laatste zes jaar als redacteur Internet. Van 2002 tot heden is hij werkzaam als freelance journalist en docent Popgeschiedenis aan de HKU te Utrecht en de ArtEZ Popacademie te Enschede. Daarnaast is hij meer dan tien jaar bestuurder van poppodium W2 geweest in 's-Hertogenbosch. 

 

Meld je aan voor 16 januari 2017.


Schrijf je in voor de aleph nieuwsbrief


Behalve via het nieuws op deze website kunnen wij u ook per email informeren over de laatste ontwikkelingen.

Naam:
 Email :