15 DECEMBER BOB DYLAN-AVOND MET BERT VAN DE KAMP

  • 01-12-2015

Op donderdag 15 december houdt Bert van de kamp een speciale lezing over Bob Dylan als winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur. Van de Kamp kan als geen ander vertellen over deze icoon uit de popgeschiedenis. Vanaf januari start een nieuwe lezingencyclus van Bert van de Kamp over de geschiedenis van de popmuziek: Kampvuur, de B-kant van de popmuziek.
google-google-instant-with-bob-dylan-600-22885.jpg

Bob Dylan en de Nobelprijs
Bob Dylan behoeft eigenlijk geen nadere introductie. Dylan wordt gerekend tot een van de grootste songwriters van de Verenigde Staten. Niet voor niets wordt er al jaren uitgezien naar de toekenning van de Nobelprijs voor literatuur aan Dylan. In 2016 wordt dit werkelijkheid: de Nobelprijs van de literatuur is dit jaar toegekend aan Dylan.  Dylan reageert met een stilzwijgen.

Muzikale invloed
De songs van Bob zijn gezichtsbepalend geweest voor de jaren zestig. In eerste instantie als folk artiest, maar al snel als protest zanger met songs als Blowin' in the Wind (1962) en The Times They Are A-Changin' (1964), die hem een plek op het wereldtoneel gaven, gevolgd door tal van andere lp’s en nieuwe songs in andere muziekstijlen. Iets dat hem door de puristisch ingestelde (folk) fans van het eerste uur niet altijd in dank is afgenomen. Van de Kamp schetst deze avond met beeld en geluid de ontwikkeling die Dylan maakte als tekstschrijver en musicus. De Dylanavond vindt plaats in de Aleph op 15 december, begint om 19.00 uur en eindigt om 21.00 uur. De toegang bedraagt 10 euro. Reserveren is wenselijk en kan via info@de-aleph.nl. Volgend jaar start in januari een nieuwe leergang De Geschiedenis van de Popmuziek.: Kampvuur; de B-kant van de popmuziek.

Bert van de Kamp (Rotterdam, 8 maart 1947)
Bert van de Kamp is een Nederlandse journalist, bekend geworden door zijn interviews met popsterren in Muziekkrant OOR. In het najaar van 1972 won Van de Kamp de prijsvraag: Wordt Popjournalist en Vlieg naar Londen!, wat resulteerde in zijn eerste verhaal: een interview met John Entwistle van The Who. Van 1973 tot 1977 werkte hij als redacteur voor Muziekkrant OOR. Hij schreef over een breed muziekgebied; van hardrock tot singer-songwriters. Over grote namen (Bob Dylan, Lou Reed, David Bowie, U2, e.a.) en kleine (Van der Graaf Generator, Dead Moon, Townes Van Zandt e.a.). Van 1977 tot 1980 was hij correspondent in Londen voor Muziekkrant OOR en het radio- en televisieblad Studio van de KRO. Van 1980 tot 2002 was hij wederom redacteur voor Muziekkrant OOR, waarvan de laatste zes jaar als redacteur Internet. Van 2002 tot heden is hij werkzaam als freelance journalist en docent Popgeschiedenis aan de HKU te Utrecht en de ArtEZ Popacademie te Enschede. Daarnaast is hij meer dan tien jaar bestuurder van poppodium W2 geweest in 's-Hertogenbosch.

Publicaties

•    Medewerker en eindredacteur (editie 13) van OOR's Eerste Nederlandse Pop-encyclopedie (edities 1 t/m 15)
•    "Gregg Allman", "Leonard Cohen", "Randy Newman", "Uriah Heep", "Elton John" en "Pink Floyd" in De Zaak Oor: Dossier van een muziekkrant (Keihard & Swingend, 1976) + samenstelling.
•    "De Maan Is De Oude Niet Meer" in: Songs In The Key Of Life, onder redactie van Constant Meijers en Boudewijn Büch (Jongerenmedia, 1980)
•    "Pinkpop en de Popfestivals" en "Pinkpop en de Media" in: Pinkpop 25, Speciaal Jubileumboek (Bonaventura, 1994)
•    "My Beck Pages" in: Een Alledaagse Passie, 20 Essays Over Popmuziek, onder redactie van René Boomkens en René Gabriëls (De Balie, 1996)
•    "Colonel Tom Parker: In de Schaduw van de Koning" in: Over Helden, Schurken en Hadewijch, Het geheugen van een Stad Deel I Literatuur (PPers, 2002)
•    "En zij noemden hem Bono", interviews met Bono van 1982 tot heden. (Uitgeverij Ambo/Anthos, 2010)
•    "ABC Dylan" een naslagwerk met feiten, weetjes en lijstjes voor liefhebbers en fans van Bob Dylan (Uitgeverij Ambo/Anthos, 2011)


Aanmelden
De kosten van deelname aan deze PassiePresentatie over Bob Dylan, bedragen 10 euro. De lezing vindt plaats op 15 december en is van 19:00 tot 21:00 uur in de Aleph, Grotestraat 65, in Drunen.


Schrijf je in voor de aleph nieuwsbrief


Behalve via het nieuws op deze website kunnen wij u ook per email informeren over de laatste ontwikkelingen.

Naam:
 Email :