LEERGANG KUNSTGESCHIEDENIS 'GESAMTKUNST'

GESAMMTKUNST.jpg

Een korte serie lezingen rondom de geschiedenis van de GESAMTKUNST oftewel de geschiedenis van de cross-over.

Op dinsdag 3 april 2018 start de Aleph een korte lezingencyclus over de ontwikkeling van   interdisciplinaire kunsten: GESAMTKUNST.

DEZE CURSUS START OOK OP WOENSDAGAVOND 18 APRIL.

Dit gedroomde ideaal, wat ontsprong in de Romantiek, is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van de moderne beeldende en uitvoerende kunsten en op de moderne cultuur en de maatschappij.
Het ideaal van ‘Gesamtkunst’ wordt uitgewerkt in een aantal opeenvolgende stromingen in de kunsten. Denk aan Romantiek, Arts & Crafts, Ballets Russe, Surrealisme via PopArt tot de multimediawereld van vandaag. Aan de  hand van een aantal kartrekkers van deze stromingen wordt de ontwikkeling van het begrip ‘Gesamtkunst’ gevolgd.

Deze lezingen worden gegeven door Mireille en Chris Houtzager. Mireille is voormalig afdelingshoofd van de Akademie voor Beeldende Vorming te Tilburg en is veelgevraagd gastdocent in binnen- en buitenland. Bovendien is zij expert op het gebied van textielkunst, mode, theater en presentatie. Al jaren verzorgt zij samen met haar dochter Chris lezingen op het gebied van beeldende kunst.

Het ideaal van Gesamtkunst wordt uitgewerkt in een opeenvolgende serie van stromingen/ bewegingen in de kunsten die worden aangedreven door ingrijpende SCHAKELMOMENTEN in de cultuurgeschiedenis met grote impact op de maatschappij vanaf circa 1800/1815, waarbinnen een aantal leidende figuren de kar trekken - de zogenoemde Game Changers.

 • - Gottfried Semper (Duitse architect, kunsttheoreticus, schrijver) & zijn invloed.
 • - John Ruskin (Engelse kunstcriticus, schrijver, docent) & zijn invloed op stromingen als de Pre-Raphaelieten (neo-gotiek), Turner (plein-air schilderen) en de Arts & Crafts beweging van William Morris en diens follow-ups in Europa en de USA.
 • Schakelmomenten hier: Industriële Revoluties, Fotografie, (later) Film, de nieuwe massa-media (kranten/ tijdschriften), Wereldtentoonstellingen, het spoor/ de stoomboot (reizen), de globalisering (opening van Japan - het zogeheten Japonisme).
 • - De Art Nouveau met Henry van de Velde (architect, schilder, designer, docent, oprichter van een nieuwe, revolutionaire vorm van kunstonderwijs - voorloper van het Bauhaus).
 • - De Wiener Werkstätte met Gustav Klimt, Koloman Moser, enz.
 • - Mariano Fortuny, de Ballets Russes (Diaghilev, Strawinsky, Picasso, enz.
 • Schakelmomenten hier: Wereldoorlog I, Dada, de Russische revolutie, Sonia Delaunay (Simultanisme, Orphisme).
 • - Bauhaus, Art Deco, Modernisme (Neue Sachlichkeit) in het Interbellum (jaren 1920/1930).
 • - Surrealisme (opkomst van nationalisme, fascisme in de jaren '30 met De Chirico, Dali, Cocteau, Schiaparelli, enz. Opmaat naar Wereldoorlog II.
 • - The Aftermath -na-oorlogse jaren, abstract expressionisme, Pop-Art, jeugdrevolutie van de jaren '60, Neue Wilden, neo-Art Nouveau, Neo-Art-Deco en post-modernisme tot vandaag: L'Histoire se Répète.
 • Wat is er Nieuw? Is niet alles altijd een Schok van de Herhaling?

 

 

 

      De verdieping | Volwassenen
Dag: dinsdag start 3 april, de eerste les is een proefles.
Tijd: 13.30-15.30 uur
Locatie: de Aleph, Drunen
Docent(en): Mireille en Chris Houtzager
Tarief: € 92,-
Aantal lessen: 8
Cursuscode: 7637
Terug naar overzicht Contact

 

        DIRECT INSCHRIJVEN

Inschrijf gegevens cursist

Vul onderstaande formulier in om je aan te melden voor de cursus

MM/DD/YYYY

(klik HIER om de gegevens cursist over te nemen.)

Verdeelt over het aantal maanden zoals vermeld bij de cursusinformatie.

Zie voor uitgebreide informatie over kortingen onze